A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горондівська територіальна громада
Закарпатської області, Мукачівського району

ВІДДІЛ НАСІННИЦТВА ТА РОЗСАДНИЦТВА ДЕРЖПРОМСПОЖИВСЛУЖБИ ІНФОРМУЄ

Дата: 17.08.2022 14:44
Кількість переглядів: 68

 

Підготовки насіння до сівби  під урожай 2023 року

 

Незабаром сільгоспвиробників нашої області чекає посів озимих культур. Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертають увагу суб’єктів господарювання, які планують посів озимих культур під урожай 2023 року, що для забезпечення своєчасних дружніх сходів озимих культур необхідно використовувати кондиційне  насіння  лише з насінницьких посівів з високими посівними якостями, що відповідає вимогам  ДСТУ 2240-93.

Підготовка та проведення сівби озимих культур під врожай 2023 р. вимагає вирішення наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою озимих культур, реалізація науково-обґрунтованих заходів та особливості вирощування озимої пшениці в екстремальних умовах, дотримання вимог до якості насіння, підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону.

В підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.

 Обов’язковою умовою є сортозаміна  у виробництві старих сортів новими, більш урожайними, з кращою якістю продукції та іншими господарсько-цінними ознаками й властивостями. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно - цінними ознаками. Тому сортозміну необхідно проводити швидко, протягом одного, двох років.                                             

В товарних господарствах області необхідно проводити сортооновлення базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні.

Готуючись до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу –  якість. Для сівби бажано відбирати насіння з масою 1000 зерен понад 40 г, рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту.

Основними показниками якості озимих культур є чистота насіння – не нижче 97-99 %  залежно від категорії, схожість – не менше 92 %, або життєздатністю не нижче 95%, вологість – не вище 14,5 %. При визначенні схожості свіжозібраного насіння слід звертати увагу на післязбиральне дозрівання, яке у озимих культур може тривати до одного місяця. Тому таке насіння бажано прогріти при температурі 35-40°С протягом 7 діб і більше.

Насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння і садивний матеріал можуть бути видані, якщо насіння/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Обов’язково перевіряйте залишки насіння, термін дії на яке закінчився.

Нагадуємо та застерігаємо споживачів, що згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора