A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горондівська територіальна громада
Закарпатської області, Мукачівського району

Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства"

Дата: 10.12.2021 09:23
Кількість переглядів: 293

Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”

 

Найвищою цінністю будь – якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека. Реалізація соціальної політики України вимагає чіткої, цілеспрямованої та злагодженої роботи задля соціального забезпечення та підтримки осіб, що опинилися у важких життєвих обставинах. Життєве неблагополуччя може бути спричинене різними факторами, зокрема перебування людини у ситуації торгівлі людьми або ж у зв’язку із вчиненням насильства в сім’ї. З метою привернення уваги жителів громади до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми затверджено план заходів проведення в громаді акції “16 днів проти насильства”. Мета акції – привернути увагу громадськості до проблеми насильства в сім’ї щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, рівних прав чоловіків та жінок, а також збільшити розуміння та обізнаність про проблему насильства та шляхи її вирішення, сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві.

Упродовж 16 днів, з 25 листопада до 10 грудня, акцентується увага на важливість подолання будь-яких форм насильства у громадській чи приватній сферах, що є порушенням прав людини. Дати початку та завершення акції вибрані не випадково, вони створюють символічний ланцюжок:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

29 листопада – Міжнародний день захисників прав жінок;

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Насильство в сім’ї – це результат свідомих агресивних дій одного члена сім’ї щодо іншого. Насправді правопорушники втрачають контроль в результаті внутрішнього психічного та психологічного розладу; “причина”, яка провокує насильницьку поведінку, не має великого значення. Щоб не втратити контроль над своїми діями можна просто вийти з кімнати чи квартири, звернутись за допомогою до фахівців, котрі допоможуть тобі “гасити” імпульси агресії шляхом самоконтролю.

В разі необхідності можна звернутись до фахівців:

Національної гарячої лінії запобігання насильству та захисту прав дитини за телефонами (безкоштовно):

Зі стаціонарного тел. по всій Україні: 0 800 500 335

Із мобільного тел.: 386

Національної гарячої лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501

Із мобільного тел.: 527

В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном , – на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 254 98 36.

 

Насильство в сім’ї є однією з найактуальніших соціальних проблем, з якою зустрічається велика кількість населення. Нині Україна потерпає від жорстокої соціальної і моральної кризи, що, в першу чергу, породжені нестабільною економічною ситуацією. Сімейне насильство в Україні усе ще залишається латентним явищем, яке виходить на поверхню тільки тоді, коли приховати проблему вже неможливо.

 25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством проти жінок. Свято було проголошено 17 грудня 1999 року Генеральною Асамблеєю ООН. Історичною передумовою Дня стала подія, що відбулася в 1961 році в Домініканській Республіці. За наказом диктатора Рафаеля Трухільо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками. ООН запропонувала урядам, міжнародним організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. 11 листопада 2001 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про попередження насильства в сім’ї», цим самим протидія ґендерному насильству стала частиною державної політики. У Міжнародний день боротьби проти насилля над жінками розпочинається щорічна акція «16 днів проти насильства». Ця кампанія проходить не тільки в Україні. Основними завданнями акції є, зокрема, привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків. В Україні, за даними досліджень, кожна друга жінка потерпає від насильства в сім’ї. Більш ніж половина постраждалих жінок постійно проживають з агресором і не знають, де отримати допомогу.

Ґендерно-обумовлене насильство, незалежно від форми його прояву (сексуальне, економічне, фізичне чи психологічне насильство, торгівля людьми), викликає серйозне занепокоєння в умовах кризи та становить ризик для територій, уражених військовим конфліктом, може виникнути загострення і так непростої ситуації. Збройний конфлікт – це завжди насильство, його наслідки позначаться, зокрема, і на розповсюдженні домашнього насильства і насильства над жінками, тому, що виникають як матеріальні проблеми, так і проблеми самореалізації, працевлаштування, соціальної адаптації після періоду перебування в екстремальних умовах.

 Якщо ви чи ваші рідні стали жертвами насильства, пам’ятайте: за допомогою завжди можна звернутися!

Національна «гаряча» лінія з питань попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 0-800-500-335;

- Із мобільного тел.:  386.

Національна дитяча «гаряча» лінія –  772.

 

 

Не будьмо байдужими до тих хто поряд!

Спільними діями ми можемо відстояти свої права !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора