Горондівська територіальна громада
Закарпатської області, Мукачівського району

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ ІНФОРМУЄ

Дата: 14.07.2023 18:51
Кількість переглядів: 74

Захист овочевих культур від хвороб та шкідників

Вирощування овочів – один з основних напрямків рослинництва в Закарпатській області. Ці культури є чудовим поживним середовищем для розвитку та поширення різноманітних хвороб та різних шкідників, протягом всього вегетаційного періоду. Тому, щоб мати добрий врожай, важливо вчасно і правильно захистити рослини від хвороб та шкідників.

Погодні умови останніх тижнів із частим випадання дощів та перепадами температур повітря сприятливі для розвитку та поширення хвороб овочевих культур, заселяють та пошкоджують рослини також шкідники.

Найбільш небезпечною хворобою томатів в умовах області є фітофтороз. Хвороба уражує всі органи рослини – листки, стебла і особливо зелені плоди, які швидко загнивають. Розвитку фітофторозу сприяють прохолодні ночі й порівняно теплі дні при високій вологості повітря (частих дощах, росах). При сильному розвитку хвороби багато плодів непридатні для споживання у свіжому вигляді та для переробки. При захисті томатів від фітофторозу важливе значення мають профілактичні обробітки фунгіцидами для недопущення ураження, по-скільки при сприятливих умовах хвороба розвивається дуже інтенсивно, а ефективність лікувальних обробітків фунгіцидами при цьому дуже знижується. Для надійного захисту рослин необхідно дотримуватись системи проведення обробітків з врахуванням періоду захисної дії фунгіцидів. Для захисту томатів від фітофторозу можна застосовувати препарати: азогард, акробат, ацидан, вальтер, глобазтар, захист, квадріс, квадріс Топ, кольт, конклуд, ксеон, магнікур Нео, магнікур Фіно, ридоміл Голд, скор, тайлер, тайтл, танос, тікос, фитал, цілитель, чарівник, чемпіон, чемп Ультра, юнкер. Останній перед збиранням врожаю обробіток слід проводити препаратами із коротким терміном очікування, наприклад - квадрис, азогард, глобстар – 5 днів.

Огірки уражуються різноманітними хворобами: пероноспороз, антракноз, бактеріоз, борошниста роса. Найбільш небезпечною з них є пероноспороз, при ураженні яким на листках утворюються жовто-зелені округлі або кутасті плями, які поступово збільшуються і зливаються, листки буріють, засихають, стають крихкими. При сприятливих погодних умовах (часті дощі, рясні роси, високі денні, відносно низькі нічні температури повітря) хвороба розвивається дуже швидко, уражені посіви огірків за декілька днів можуть загинути. Для захисту від пероноспорозу можна застосовувати один із препаратів: азогард, глобазтар, ефатол, квадрис, конклуд, магнікур Буст, магнікур Енерджі, магнікур Фіно, ридоміл Голд у нормах, які вказані на упаковках. Небезпечною хворобою огірків є також антракноз, який проявляється на листках у вигляді поодиноких кутастих розпливчатих жовтих або буруватих плям, які підсихають і кришаться, на плодах - у вигляді виразок. Для захисту від антракнозу можна застосовувати препарати квадріс, азогард, глобстар. Під час плодоношення огірків при проведенні обробітків пестицидами, необхідно дотримуватись строків до збору урожаю.

Крім хвороб огірки і томати нерідко заселяють сисні шкідники – кліщі, попелиці, трипси, які здатні значно пригнічувати рослини, призводити до передчасного засихання листків, знижуючи при цьому врожай. При високій їх чисельності на огірках застосовують вертимек, проти павутинного кліща - прованто Майт, на томатах - актару, енжіо, ампліго.

На посадках капусти розвивається комплекс різноманітних шкідників, які за високої чисельності спроможні значно знизити якість урожаю. В літній період шкодять попелиці, гусениці капустяної совки, біланів, капустяної молі, хрестоцвіті блішки. Для захисту капусти від шкідників використовують препарати: актара, альтекс, антигусінь, блискавка, енжіо, інспектор, матч, оперкот, термінатор, том, тор, фас. Пошкоджену шкідниками капусту при дощовій погоді нерідко уражують гнилі, для захисту від яких дозволене використання препаратів квадріс, конклуд.

Для захисту овочевих культур від шкідливих організмів можна застосовувати біопрепарати з метою зменшення використання хімічних засобів захисту рослин, адже більшість овочів входять до раціону дієтичного та дитячого харчування. Проти хвороб рекомендовані: фітолавін, трихоПлант, мікосан В, проти шкідників – актофіт, актоверм, інсектурін, лепідоцид, агріІнсекта, натургард. Особливості застосування та дози кожного із препаратів вказані на упаковках.

Всі препарати рекомендуємо закуповувати тільки в спеціалізованих магазинах в оригінальних упаковках, на яких вказано перелік культур та норми внесення. Обробітки хімічними препаратами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Під час роботи з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту, правил техніки безпеки.

 

Головне управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора