A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горондівська територіальна громада
Закарпатської області, Мукачівського району

Алгоритм дій у разі виявлення ознак чи фактів, що можуть вказувати на вчинення домашнього насильства

Дата: 15.12.2023 11:28
Кількість переглядів: 129

Фото без описуФото без опису

 

Фото без опису

 

Дії особи, якщо вона зазнала домашнього насильства:

Крок 1. Негайно телефонуйте за номером «102». При виклику екіпажу патрульної поліції слід зазначити, що вам потрібен саме екіпаж, який реагує виключно на виклики, що пов`язані із домашнім насильством.

ЗАПАМ`ЯТАЙТЕ, що єдиним номером, який є надійним і достовірним для виклику поліції – це «102», а не будь-які інші номери, які можливо знайти в інтернеті (наприклад, телефони Головних управлінь Національної поліції України в регіонах, Управлінь поліції охорони, районних відділень поліції і т. д.

Виклик поліції саме за номером «102» в подальшому допоможе Вам встановити факт здійснення такого виклику у разі, якщо поліція не приїхала або не вжила належних заходів.

Протокол про адміністративне порушення або терміновий заборонний припис

Що далі? За фактом Вашого виклику має прибути екіпаж патрульної поліції, зафіксувати прояв домашнього насильства у будь-якій формі та вжити такі заходи:

— скласти протокол про адміністративне правопорушення (що передбачене ст. 1732 Кодексу України про адміністративні правопорушення – вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування).

Далі складений протокол про адміністративне правопорушення разом з матеріалами, що зібрані працівниками поліції на підтвердження факту домашнього насильства, надсилається до суду.

    Важливо знати. Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству:

  1. терміновий заборонний припис стосовно кривдника. У разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення працівник поліції виносить кривднику терміновий заборонний припис. Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником поліції. Терміновий заборонний припис виноситься строком до 10 діб. Терміновий заборонний припис може містити такі заходи:

1) зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

2) заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

3) заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою;

2. обмежувальний припис стосовно кривдника (видається судом на строк від одного до шести місяців);

3)взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (уповноважений підрозділ поліції);

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників (на строк від трьох місяців до одного року).

Корисно. У разі, якщо з будь-яких причин Ви не викликали поліцію та не зафіксували факт насильства і сім’ї в момент вчинення, вирушайте до територіального відділення поліції та напишіть заяву про притягнення кривдника до відповідальності. Зразок заяви про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 1732 КУпАП – https://bit.ly/2UGgCix

Якщо не можливо залишатися вдома, обдумайте де перечекати небезпеку, візьміть із собою всі необхідні документи та речі.

Своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження

Крок 2. У разі, якщо Ви стали жертвою домашнього фізичного або сексуального насильства навіть якщо у Вас не має видимих ознак ушкоджень (наприклад синців чи подряпин), НЕГАЙНО вирушайте на прийом до лікаря у травмпункт/судово-медичного експерта, щоб своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження і визначити ступінь їх тяжкості.

Надалі це допоможе притягнути Вашого кривдника до кримінальної відповідальності.

Для зняття таких пошкоджень можна звернутися до бюро судово-медичної експертизи у відповідній  області. В подальшому висновок  експерта буде вагомим доказом у суді.

Складіть письмову заяву про вчинення кримінального правопорушення.

 У разі вчинення фізичного або домашнього насильства, бажано НЕГАЙНО звернутись до районного відділення поліції для складання письмової заяви про вчинення кримінального правопорушення, до якого слід додати копію висновку судово-медичного експерта, до якого можна звернутися у разі . У такій заяві слід коротко та чітко описати всі обставини справи. Також письмова заява може бути направлена, як цінний лист з повідомленням про доставку.

 В районному відділенні поліції Ви також можете зібрати дані, необхідні для кроку №4, у випадку, якщо насильство в сім’ї було систематичним. Зразок запиту на інформацію щодо вчинення насильства в сім’ї – https://bit.ly/3aos9Ka

 

Скористайтесь правом на безоплатну правову допомогу від держави

Крок 3. Якщо ви потребуєте вирішення юридичних питань – скористайтесь своїм законним правом на безоплатну правову допомогу та звертайтеся до місцевих центрів з надання вторинної правової допомоги (адреси та електронні пошти таких центрів можна дізнатися на офіційному сайті системи безоплатної правової допомоги  https://www.legalaid.gov.ua/ ).

Однією з категорій осіб, яким надається безоплатна вторинна правова допомога, є жертви домашнього насильства. А це означає, що в разі, якщо Ви стали заручником такої ситуації, то маєте право на безоплатне представництво Ваших інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання процесуальних документів та захист.

Що робити, якщо дитина є свідком або постраждалою від домашнього насильства

Окрім вищевикладеного покрокового алгоритму дій, Ви маєте звернутись до органу опіки та піклування за місцем проживання (перебування) дитини. Для отримання допомоги у складанні такої заяви Ви можете звернутися до найближчого центру з надання безоплатно вторинної правової допомоги за допомогою електронної пошти (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД – https://www.legalaid.gov.ua/ ).

Корисно. приклад заяви-повідомлення про вчинення насильства в сім’ї стосовно дитини – https://bit.ly/2wEeLTq

Інші корисні контакти організацій, куди можна звернутись за допомогою у випадку, якщо Ви стали жертвою домашнього насильства:

– Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 15 47, працює цілодобово;

– Національна “гаряча лінія” з питань запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335, або з мобільного 116 123, працює цілодобово;

– Дитяча “гаряча лінія” 0 800 500 225, 116 111 – з мобільного;

– Урядовий кол-центр 15 45.

У ситуації домашнього насильства головне не мовчати! 

Якщо Ви опинилися в ситуації домашнього насильства або стали свідком жорсткого поводження з дітьми, або Ваша дитина потерпає від домашнього насильства, просимо невідкладно повідомляти дільничного інспектора Павлинчак Світлану (моб.тел.0984260063), начальника служби у справах дітей Маринець Мирославу Василівну (моб. тел. 0504804065) головного спеціаліста служби у справах дітей Королович Марину Василівну (моб. тел. 0504804065), які є відповідальними особами у здійсненні заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі на території Горондівської сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора