ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ
Надійний захист зерна під час зберігання.
Зберігання зерна та запобігання розповсюдженню хвороб і шкідників є важливим завершальним етапом технологічного процесу виробництва.
Однією з найпоширеніших причин погіршення якості зерна під час зберігання є розвиток комах, кліщів і мікроорганізмів. На території України зареєстровано понад 100 видів шкідників запасів, які пошкоджують зерно і зернову продукцію під час зберігання. Найбільш поширеними та небезпечними є: комірний та рисовий довгоносики, квасолевий та гороховий зерноїди, малий та великий хрущаки, рудий борошноїд, південна комірна та млинова вогнівки, зернова міль, борошняний кліщ.
Шкідники зернових запасів мають високу потенційну здатність до розмноження, тому за тривалого зберігання зернопродуктів та сприятливих для розвитку комах умов їх кількість може різко зростати. Живлячись зерном, шкідники забруднюють його екскрементами, шкірками від линянь, відмерлими особинами, трухою, павутинням. Зерно склеюється в грудки, ущільнюється, в ньому підвищуються температура і вологість. Із пошкодженого зерна одержують неякісне, з погіршеними хлібопекарськими і смаковими якостями борошно. Пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, які синтезують отруйні для людей і тварин мікотоксини, виділяють токсичні речовини. Надзвичайно небезпечні комірні шкідники для насіння, яке значно втрачає схожість.
Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження, шкідливості залежно від умов, способів та режимів зберігання зерна і зернопродукції й поєднує комплекс профілактичних, винищувальних заходів. Профілактичні заходи спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов (контрольована температура, вологість), які погіршують їх розвиток, стримують розмноження. Важливим етапом є підготовка приміщень до приймання зерна, що включає вологу дезінсекцію або фумігацію. Під час зберігання необхідно здійснювати систематичний нагляд за його станом і за потреби проводити винищувальні заходи. На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температура, тривала низька температура затримує їх розвиток та розмноження, через що шкідники поступово гинуть. Охолодження зерна проводять пасивним (відчинення дверей, вікон) або активним (вентилювання, пересипання зерна транспортерами) способами. Зниження температури зерна до -5…-10°С може забезпечити повне знищення шкідників.
Вчасні та якісні обстеження з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками можуть попередити застосування винищувальних заходів та вберегти зернопродукцію від заселення та пошкодження шкідниками. Зерно, яке зберігається протягом тривалого часу, потрібно обстежувати регулярно, не рідше одного разу в місяць. Періодичність перевірки заселеності зерна шкідниками визначають із врахуванням температури і вологості зерна, його призначення. Обстеженню на наявність шкідників підлягають зерно, тара, стіни, підлога, інші місця сховища. Відбір проб, аналіз на зараженість зерна проводять згідно з затвердженими методиками та стандартами. Для виявлення осередків шкідників можна застосовувати феромонні та клейові пастки. Своєчасне виявлення заселеності зерна комірними шкідниками значно полегшує та підвищує ефективність винищувальних заходів.
При виявленні в зерні або зернопродуктах комірних шкідників, чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності та створюються сприятливі умови для розмноження, необхідно негайно вдаватись до спеціальних винищувальних заходів. Провідну роль у боротьбі з шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для здійснення зазначених заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають посвідчення про право роботи з пестицидами. Слід пам’ятати, що обробки необхідно проводити за температури зерна не нижче 10-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. При здійсненні обробок обов’язково дотримуватись санітарних правил та правил техніки безпеки.
Крім шкідливих комах та кліщів значного збитку під час зберігання зерна можуть завдавати гризуни, які розмножуються і шкодять в складських приміщеннях незалежно від погодних умов. Для боротьби з ними найефективнішим є застосування отруйних принад, дозволених відповідно до «Переліку…». Принади розкладають на відстані 2-15м одна від одної в місцях скупчення гризунів.
Отже, надійний захист зерна під час зберігання забезпечить комплексне застосування всіх методів захисту із урахуванням видового складу шкідників, їх чисельності та систематичного контролю рівня шкодочинності.